ФИНАЛНА ЕКСКУРЗИЯ НА КЛУБОВЕТЕ ПО ИНТЕРЕСИ НА ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ“

На 12 юни, с прекрасна и незабравима екскурзия, учениците от клубовете „Родолюбие”, „Млад историк” и „Дигитални образователни маршрути” с ръководители – Виолета Терзииванова , Евгения Минчева и Петър Куцаров приключиха проектните си дейности по програмата „Занимания по интереси“.

Първата дестинация по маршрута беше Тракийската куполна гробница „Кухата могила” край Поморие. Георги Русев спечели групата с увлекателния си разказ за уникалната римска постройка, високото си чувство за хумор и огромна ерудираност. Археологът разказа как съоръжението е служило за мавзолей на богата анхиалска тракийска фамилия, където са се извършвали религиозни ритуали, посветени на култа към слънцето. Античната куполна гробница е най-голямата, откривана някога в България, която е единствена по рода си на Балканския полуостров.

Ученическото пътешествие продължи с посещение в Музея на солта, уникален по рода си не само в България, но и в източна Европа. В древния град Анхиало, римляните са положили основите на този древен и характерен занаят за региона- соларството. Децата научиха интересни факти за състава на морската вода и тънкостите на добиването на солта по древната анхиалска технология. Разгледаха дървения инструментариум и солниците към музея.

На тръгване от Поморие, екскурзиантите посетиха единствения действащ мъжки манастир в югоизточна България – „ Свети Георги”. В този забележителен паметник на архитектурата от Възраждането всеки запали свещичка за здраве и се разхлади с лековитата вода на аязмото.

Последната дестинация от образователната обиколка бе колонията на свободните римски граждани „ Деултум” край Дебелт. Това е най- значимият археологически паметник в България, с паметници и култури от бронзовата епоха до днес. Съдържателната беседа на домакините върна посетителите във времето на римския разцвет на селището. На гостите бяха показани безценни и уникални артефакти. Децата с любопитство разгледаха разкопките от останките на древния град. Занимателни се оказаха опитите им да сглобят парченцата от начупени глинени съдове и да опитат техниката на грънчарското колело.

Занятието завърши с думи на благодарност от ръководителите за активността, за любознателността и за отговорността на децата през учебната година, както и с пожелание за весело и щастливо лято.