УРОК С РАЗШИРЕНА РЕАЛНОСТ В 5.Б КЛАС

В час по История и цивилизации учениците работиха с „ПРАИСТОРИЧЕСКИ БУКВАР” и приложение „PRABUKVAR”, създадени от проф. Йордан Детев.
След като инсталираха мобилната апликация „prabukvar“, безплатна и достъпна за смартфони и таблети с Android, пристъпиха към „работа”. Последното е в кавички, защото придобиването на знания си беше удоволствие.
Какво са си говорили хората, населявали земите ни в зората на Европейската цивилизация? Какво е значението на знаците им?
Преди останалият свят да се събуди, палеобалканските идеографични знаци вече се изписвали по стотици идоли и обредни съдове. Без тяхното значение всички проучвания върху древната писменост са лишени от основа. Неизвестни са начините, по които предците ни опознавали и се приспособявали към тогавашния свят, търсейки своето място в него. Знаците свидетелстват как са били разгадавани законите на природата и как са превръщани в закони на морала и етиката, на нравствеността.
Праисторическото букварче и приложението предизвикаха истински интерес, любопитство и оживление у петокласниците. С него те опитаха да влязат в мисленето на древните, разсъждаваха и съпреживяваха, и в същото време се забавляваха. Към всеки знак от Буквара мобилното приложение с „разширена реалност” добавя и видео с картина и звуци от природата. Бъдещето е на технологиите.
Искрено благодарим на проф. Детев за сътвореното от него и за възможността да го ползваме!