ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ“ БЕ ОДОБРЕНО ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА СВОЯ НОВ ПРОЕКТ „РАSTEM ЗАЕДНО УМНИ И ДОБРИ“

Училището е неповторим пъзел, който учители, ученици и родители редят ЗАЕДНО. През годините ОУ „Христо Смирненски“ следва своите най-съществени приоритети – да предложи уют, грижа за личностното израстване на всеки ученик, професионално развитие на преподавателския екип, обич и памет към културните и образователните традиции, завещани от предишните ни учители, любознателност и креативност при въвеждане на иновативни методи и технологии за преподаване.
През 2017 година учебното заведение стана първото иновативно училище в град Карнобат. С промяната на образователната среда в два от кабинетите стартира иновацията „СТУДИО-КЛАС“. Учителите предизвикаха своето учителско ежедневие и промениха ученето в класната стая. Бяха създадени първите виртуални стаи. Подготвиха се и започнаха реализация бинарни уроци, интегрирани занимания по интереси. Учебното заведение представяше свои иновативни образователни практики на областни форуми „Училища на бъдещето“ и на национални конференции. Превърна се и в първото училище-домакин в града, на мобилни училищни екипи по Национална програма „Иновации в действие“, което продължава вече седма година. През 2021 година стартираха дейности по втора иновация „ТИМ-КЛАС“ в начален етап, чрез които всяка седмица, в избран от учителя ден, проектно-базираното обучение завладява умовете и сърцата на нашите възпитаници. Безкраен брой са проведените иновативни часове, с изключително актуални и значими послания, в които знанията на учениците по роден и чужд език, математика и природни науки се интегрират със социалния опит на учениците, техните умения да конструират, проектират, да предлагат идеи и решения на казуси, да бъдат дизайнери.
През 2021 година отвори врати трети иновативен кабинет СТУДИО-КЛАС „Мечтатели“, цветна и красива територия за учене чрез игра.
Продължаваме по своя интересен и предизвикателен, педагогически и преподавателски път, ЗАЕДНО, за да осъществим още една своя мечта – създаването на училищен STEM-център. Усилията ни в тази посока бележат няколко години труд и желание за развитие. В началото на тази седмица, Основно училище „Христо Смирненски“ бе одобрено за реализиране на своя нов проект „РАSTEM ЗАЕДНО УМНИ И ДОБРИ“, чрез който ще продължи обновяването на материалната база в училище, урочната дейност ще се превърне в истинско предизвикателство за учители и ученици. Ще бъде изграден STEM училищен център на втория етаж, с обособени зони по направленията: математика и информатика, природни науки, дизайн и 3D прототипиране, а прилежащите коридори ще се превърнат в място за друг вид общуване с връстници.
Одобрената сума по този проект е 260 000 лева.
STEM и STEAM уроци в ОУ „Христо Смирненски“ се подготвят и провеждат от няколко години и преподавателите следват образователните тенденции, като споделят в специални ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ своите идеи за различното учене.
Каним всички родители и приятели на училището, на тези ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПРАЗНИЦИ през следващата седмица! ОЧАКВАМЕ ВИ С НЕТЪРПЕНИЕ от 19 до 23 февруари – всеки ден, с уникална възможност да участвате в образователни приключения!