ОБРАЗОВАТЕЛНА ЕКСКУРЗИЯ, ПОСВЕТЕНА НА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

В навечерието на 1 ноември – Денят на народните будители, ученици от 5,6 и 7 клас на ОУ”Христо Смирненски” проведоха образователна екскурзия „Да опознаем Странджа и нейните забележителности”. Екскурзията бе планирана по проект „Твоят час” и се реализира с активното участие на клубовете „Родолюбие”, „Училищна телевизия” и „Спортни игри”. Участниците в екскурзията посетиха селищата Бръшлян и Малко Търново, които имат забележително място в родната ни история, и се насладиха на красивата Странджа планина през есента. В далечното и по-близко минало много хора са преминали оттам, живели са, градили са и са разрушавали. Красотата и магията на тази планина е запечатала по малко от всичко.
Първата спирка от програмата бе посещение на село Бръшлян (в миналото Сърмашик), разположено в красива котловина и излъчващо особено очарование и атмосфера. През 1982 г. селото е обявено за архитектурен и исторически резерват, като в него са запазени автентични стари къщи, характерни за странджанската архитектура от XVII – XIX в.
С голям интерес участниците изслушаха разказа на пазителите на местната култура и традиции за миналото на селото и за създаването на църквата „Св. Димитър” с килийно училище към нея, вживяха се в ролята на ученици от онова далечно време (XVIIIв.), писаха на пясък, фотографираха се. Разгледаха и фотоизложбата, уредена в килийното училище, посветена на изтъкнати дейци – просветители и революционери, свързани със село Сърмашик, сред които и Яни Попов – създателят на песента „Ясен месец веч изгрява”, превърнала се в химн на Странджа.
Не по-малко вълнения предизвика и посещението на Етнографската сбирка, уредена в една от старите къщи на селото. 150-годишната сграда е запазена в автентичния си вид както отвън, така и по отношение на вътрешната уредба на помещенията. Сбирката дава представа за особеностите на бита и занаятите в Бръшлян от втората половина на ХІХ в. до първата половина на ХХ в. На първия етаж са разположени стопанските постройки за добитъка и трудовата дейност на обитателите, а вторият е представен като място за живеене на семейството с типичното огнище, изградено от камък към стената (баджа), както и с тоалетна на балкона.
В Малко Търново участниците в екскурзията посетиха Историческият музей, който е уреден в три отделни сгради с експозиции археология, нова и най-новата история, етнография. Иконната живопис е представена в отделна експозиция с образци от странджански майстори. Специално място е отделено на новата история и Преображенското въстание. Особено вълнение предизвика природонаучната експозиция, където екскурзиантите имаха възможност да научат много интересни и слабо известни факти за флората и фауната, и по атрактивен начин да добият знания за животните, обитаващи Странджа, да чуят техните гласове , да усетят ароматите на планинските билки и редки растения. Най-силно бяха привлечени от „Тъмната стая”, в която влизаха „безстрашно”, за да усетят странджанската нощна гора. В нестинарството – магията на Странджа се потопиха чрез експозицията „Нематериално културно наследство на Странджа”, предстявяща ритуала, както и Белия кукер, странджанските параклиси и светци.
„Да опознаем Странджа и нейните забележителности” е само част от образователния проект „Твоят час” за настоящата учебна година. Очакваме най-сполучливите фотоси и рисунки на участниците в екскурзията да бъдат предоставени за уреждането на училищна изложба. Пътешествието продължава…