НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

От 22 до 26 октомври  се проведе Национална седмица на четенето.

ОУ „Христо Смирненски“ отбеляза   дните на книгите   с интересни, разнообразни и иновативни дейности.

2018 година е Европейска година на културното наследство. Целта е да се повиши осведомеността относно европейската история и ценности, както  и да се  привлича вниманието към предизвикателствата, пред които то е изправено, с внедряване на цифровите технологии, влиянието на заобикалящата среда и физическите въздействия върху  неговите обекти.

Част от читателските дейности в начален етап бяха посветени  на тази инициатива.

Мото на седмицата стана : Аз обичам да чета с книжка и мишка

Седмицата на четенето стартира в начален етап с конкурс за най-добър рецитатор на стихотворение, който се проведе в залата по интереси.  Темата на конкурса беше „Обичам природата“. Включиха се ученици от 2-4 клас. След кратка презентация за пътя на книгата, подготвена и представена от Д. Христова – главен учител в начален етап, започна и конкурсът. Зазвучаха артистични изпълнения на творби от златните български автори за деца: Валери Петров, Дора Габе, Леда Милева, а от по-съвременните – Мая Дългъчева. Участниците се представиха достойно. Тричленно жури в състав – Р.Кънчева – бивш наш учител, Д. Христова – училищен библиотекар и С.  Маринова  – педагогически съветник, обяви победителите. Най-добрите рецитатори  бяха наградени с книги и грамоти. Всички ученици, които се включиха в конкурса получиха сертификати за участие и добро представяне.

Ден на енциклопедиите  в начален етап

Втори „б“ клас с класен ръководител Д. Христова
Тема: Аз обичам моята Родина
Дейности: виртуално пътешествие по избран маршрут – интерактивен авторски образователен ресурс с анимирани елементи, опознаване на забележителности в България – четене от флаш карти и виртуални енциклопедии, лист за любознайковци – Какво запомних за България

 

Ден на енциклопедиите във втори „б“ клас – учител П. Лолова

Дейности: Представяне на презентацията  “ Пътят на книгата”.  Запознаване   с най- голямата онлайн енциклопедия  Уикипедия. Използване на  мобилни телефони и настолните компютри за откриване на познавателна информация.  Работа в екипи – групиране на  любопитни факти на различни теми.
Всеки екип представя своята енциклопедия.

   

Четвърти клас

Конкурс за презентация в четвърти клас, класни ръководители: Н. Господинова и Т. Радева

Тема: Природните забележителности на България“

Провеждане на дейността : СТУДИО-КЛАС „Език и слово“
Дейност: Презентация  „Природните забележителности на България“
Учениците представят  интересни факти и легенди за различни природни забележителности в България. Споделят  авторски снимки и разкази за посетени от тях места