МАРКЕЛИ – ХРИСТИЯНСКИЯТ ГРАД

На 23.01.2017 г. в ОУ ”Христо Смирненски” се проведе среща със ставрофорен иконом Павел Гърбов – автор на книгата „Маркели-християнският град“. Срещата се проведе в навечерието на 24 януари – най-светлата дата в празничния календар на Карнобат – денят на неговото Освобождение. В срещата взеха участие училищните клубове „Родолюбие”, „Малкият принц” и „Млад журналист”, както преподаватели и родители.
Отец Павел Гърбов представи идеята си за написване на книгата си и пътя, който е извървял до нейното реализиране. По увлекателен и достъпен начин той акцентира върху малко известни факти, които не са особено популярни и се публикуват за първи път. Интерес предизвика твърдението на автора, че крепостта, прераснала в град възниква около мартириум– раннохристиянски комплекс, където е погребан или почитан мъченик, загинал за християнската вяра. Стана ясно, че при написването на книгата са използвани разнообразни източници – археологически, исторически, жития на светии, както и църковна история.
Учениците се вълнуваха от въпроси, като: Защо точно книга за Маркели; Колко време е писана книгата; Какви книги предпочита да чете отец Павел Гърбов; Ще напише ли нови книги и ако – да, на какви теми; Какво харесва в Карнобат и какви точно са достойнствата на града ни; Защо на корицата на книгата е изобразена „хризма”; Какво е за него „Маркели” ?
Авторът отговори на всички въпроси, а разказът му бе придружен с много илюстративен материал-   снимки, рисунки, схеми. Срещата завърши с пожелания за здраве и нови срещи на участниците в нея. В края на срещата отец Павел Гърбов раздаде и автографи на желаещите.